top of page
Att ligga ner i offentligt rum är en hyllning till vardagen och en utmaning för den skopiska regimen.


Sedan 1997 har Helena i olika sammanhang och helt spontant lagt sig ner på gator och torg, inne i butiker och på muséer.

Genom de olika situationerna önskar Helena belysa att  man inte alltid är sjuk eller full om man helt enkelt lägger sig ner. Man kanske bara behöver vila eller stanna upp. Det är tajmingen som avgör hur lyckat det blir. Det gäller att inte göra det dramatiskt utan mer som en dans. Tid för varje "performance" är ca 5 sekunder.

 

Ukjente drømmer
Fredrikstad 2006

I en park i Fredrikstad stod denna skulpturen i ett års tid. Helena gjorde den efter en lång tid med kamp om konstnärers levnadsvillkor. Den väckte mycket uppmärksamhet. 

Zone for korrigert realisme
Stavanger 2008


Under Kulturhuvudstadsåret i Stavanger 2008 anställdes Helena av Rogaland Teater för att ansvara för den konstnärliga utformingen och aktiviteterna på halvön Lundsneset utanför Stavanger. Urpremiär på Jon Fosses "Disse auga" föregick längst ut på udden i samma område.

Korrigert realisme är ett begrepp som Helena von Bergen brukar för att beskriva sin ”site specific art.”

Korrigert realisme är alltid beroende av åskådaren, betraktaren, den mänskliga faktorn som en del av objektinstallationen och dess position på en definierad plats. Här ska vi som deltagare i verket skapa mening i samklang med plats, material och form.

 

Zone for korrigert realisme
Stavanger 2008


Brudeferd i Hardanger er et hovedverk innen den nasjonalromantiske kunsten i Norge målat av Tideman og Gude 1848.

Ro i åkern är en replik på målningen, men ger samtidigt kritik åt Norges oljeutvinning och nationalromantik.

 

Statisterna satt i många dagar och gick skift för att hålla rodden "levande och sann".

bottom of page